Så säljer du bilen privat på bästa sätt

Sälja bil
Så säljer du bilen privat på bästa sätt

Dags att sälja din bil?

Börja här

Att sälja sin bil privat är ett sätt att ge en personlig touch och kan leda till att bilen säljs till ett högre pris. Här är några tips om hur du som säljare kan förbereda dig att sälja din bil privat på bästa sätt.

Förbered försäljningen

Att sälja en bil är en möjlighet att maximera priset på sin bil och samtidigt hjälpa någon annan att hitta deras drömbil. För att lyckas är det bra att förbereda sig noggrant och se till att alla detaljer är omhändertagna.

Börja med att bedöma bilens skick. Är det några repor eller bucklor som behöver åtgärdas? Behöver du byta ut några slitna delar eller fixa några mindre mekaniska problem? Eller har du ett stenskott i vindrutan kan det vara värt att själv åtgärda det via bilförsäkringen. Genom att fixa till mindre skavanker på bilen kan du öka värdet och göra den mer attraktiv för potentiella köpare.

Rengöring och presentation av bilen

Börja med att rengöra bilen. Glöm inte att rengöra grillen, damma instrumentpanelen och se till att alla knappar och reglage är rena och fungerar som de ska. Det är de små detaljerna som kan göra skillnaden och ge din bil ett extra lyft.

Det kan också vara bra att göra vissa små reparationer och underhållsarbeten på bilen. En väl underhållen och fungerade bil ger ett förtroendeingivande intryck och kan hjälpa dig att få ett bättre pris.

För att göra din bil ännu mer attraktiv för potentiella köpare, kan du även överväga att ge den en professionell lackbehandling. Detta kan ge bilen ett skinande och nytt utseende.

Samla alla nödvändiga dokument

Innan du säljer din bil privat är det bra att ha alla nödvändiga dokument i ordning som bilens registreringsbevis, servicebok, besiktningsprotokoll, eventuella garantier och kvitton för tidigare reparationer eller underhållsarbeten. Om du säljer på uppdrag av någon annan eller till exempel ett dödsbo bör fullmakt finnas på plats. Förbered dessa dokument i förväg för att undvika onödig fördröjning i försäljningsprocessen.

Utöver de nödvändiga dokumenten kan det vara bra att ha information om bilens historik, tidigare ägare och eventuell extrautrustning och tillbehör. Ju mer information du kan ge, desto större chans att du lockar intresserade köpare.

Prissättning av din bil

Sätt ett rimligt pris på din bil för att locka potentiella köpare och för en snabb försäljning. Börja med att kolla på liknande bilar till salu och ta hänsyn till deras ålder, skick och miltal.

Jämför priser på marknaden

Genom att jämföra priser på marknaden kan du fastställa en realistisk prisnivå för din bil. 

Ta hänsyn till bilens skick och ålder

Ta hänsyn till din bils individuella skick och ålder när du sätter priset. Om din bil är i utmärkt skick och har lågt miltal kan du överväga ett högre pris. Om din bil har eventuella skador eller har högre miltal kan det vara lämpligt att sätta ett något lägre pris. 

När du har bestämt dig för ett preliminärt pris kan det vara bra att ta reda på mer om den specifika modellen och dess efterfrågan på marknaden. Vissa bilmärken och modeller är mer populära och eftertraktade än andra, vilket kan påverka priset. Om du har regelbundet servat din bil hos auktoriserade verkstäder kan det vara en fördel när du sätter priset. 

Det kan också vara en fördel om din bil har extrautrustning eller eftertraktade tillval. En bil med till exempel lädersäten, navigeringssystem, backkamera eller dragkrok kan vara mer attraktiv för köpare och därmed ha ett högre värde.

Sist men inte minst, glöm inte bort att ta hänsyn till marknadstrender och säsong. Vissa bilmodeller kan vara mer populära under vissa tider på året vilket kan påverka efterfrågan och priset.

Marknadsföring för att nå potentiella köpare

Ett viktigt steg i försäljningsprocessen är att göra din bil synlig för potentiella köpare. 

Skapa en attraktiv annons

Skapa en annons där du visar bilder på bilen och beskriver bilens servicehistorik, funktioner och eventuella tillbehör. Var ärlig och transparent i din beskrivning, och använd nyckelord som kan sökas efter av potentiella köpare. 

Hantera visningar och provkörningar

När potentiella köpare visar intresse för din bil är det viktigt att vara beredd att hantera visningar och provkörningar på ett säkert och effektivt sätt. 

Säkerhetstips för provkörningar

Kontrollera att potentiella köpare har ett giltigt körkort.

Svara på köparens frågor

Var redo att svara på frågor på ett professionellt och ärligt sätt. Ge detaljerade svar - ju mer information du kan ge köparna, desto större förtroende kommer de att ha för dig och bilen.

Slutföra försäljningen

Skriv ett köpekontrakt

För att skydda både dig och köparen, skriv ett köpekontrakt som inkluderar detaljer om bilen, pris, betalningsvillkor och eventuella garantier eller åtaganden som du ger som säljare. Båda parter bör underteckna kontraktet för att göra det juridiskt bindande. Ofta skriver man in att bilen säljs i befintligt skick, men kom ihåg att du fortsatt har ansvar efter försäljningen och därför måste informera om eventuella brister hos bilen.  

Registrera ägarbytet

Fyll i och skicka in registreringsbeviset till Transportstyrelsen alternativt registrera ägarbytet direkt i Transportstyrelsens app, Mina Fordon, för att överföra äganderätten till köparen.  Säljer du till bilhandlare behöver du inte fundera över detta då de vanligen har tillgång till Transportstyrelsens system och själva kan genomföra ägarbytet efter att betalning är erlagd.

Att sälja din bil privat kan vara lönsamt om du tar dig tid att förbereda och genomföra försäljningen på rätt sätt. 

Om du hellre vill sälja din bil till en bilhandlare kan du sälja den med WheelAway. Med WheelAway kan du enkelt skapa en annons och nå hundratals seriösa bilhandlare som tävlar om din bil genom att lägga bud i en auktion. När auktionen är avslutad är det bara för dig att välja vilket erbjudande som passar dig bäst.