Frågor och svar

Vanliga frågor om Wheelaway

Varför sälja via Wheelaway?
  • - Smidigt, snabbt och enkelt: Med Wheelaway når du hundratals seriösa bilhandlare med en annons. Bilhandlare lägger bud på din bil i en auktion. Du väljer själv budet som passar dig bäst.

  • - Få bästa priset: Bilhandlare tävlar om att få köpa din bil. Det här ger dig som säljare möjligheten att få upp försäljningspriset.  

  • - Tryggt och säkert: Bilhandlarna har förhandsgranskats så att du kan känna dig trygg med att du når professionella och seriösa köpare.

Det är helt gratis att annonsera och du är inte bunden till att sälja din bil om du inte är nöjd med buden.

Är tjänsten bindande? 

Nej, du är inte bunden till att sälja din bil om du inte är nöjd med priset. När auktionen är avslutad kan du ge ett motbud till högstbjudande eller avvisa alla bud. Vi rekommenderar att du ger ett motbud innan du avvisar det högsta budet. Det högsta budet är fortfarande giltigt om du väljer att förhandla. Förhandlingen är riskfri. Du har 24 timmar på dig att ta ett beslut från att auktionen är avslutad.

Eftersom auktionen och bud som lämnas via Tjänsten endast är uttryck för avsikt att sälja respektive köpa är dessa inte bindande, varken för säljare, köpare eller Wheelaway. En säljare har med andra ord ingen skyldighet att sälja bilen och köpare har ingen skyldighet att köpa den.Är Wheelaway en gratistjänst?

Ja, det är helt gratis för säljare att annonsera på plattformen.

Vilka bilhandlare använder Wheelaway? 

Hundratals seriösa bilhandlare i Sverige använder Wheelaway.


Skapa annons

Varför kan jag inte skapa en annons?

Om du inte kan logga in eller skapa en annons på plattformen rekommenderar vi att du:

1) Provar en annan webbläsare. Wheelaway fungerar bäst med Google Chrome. 

2) Provar att öppna Wheelaway i inkognitoläge. I inkognitoläge slipper du cookies som kan ställa till med problem.

Om problemet kvarstår kan du kontakta oss på team@wheelaway.se.

Varför kan jag inte ladda upp bilder?

Se till att alla bilder som laddas upp är JPEG-filer. Plattformen stödjer tyvärr inte HEIC-filer. Du behöver ladda upp åtminstone 6 bilder och max 20. Kontakta oss på team@wheelaway.se om du behöver hjälp.

Innan auktionen

Kan jag använda Wheelaway om jag vill byta in min bil? 

Såklart! Du får ofta en bättre affär av att sälja din bil först och sedan köpa en ny bil med pengarna från försäljningen. Bilhandlare går ofta ner i pris på den bilen du ska köpa när det gäller ett direkt köp men inte vid ett inbyte. Läs mer här.


Kan jag sälja min bil med lån kvar?

Självklart! Bilhandlaren hjälper dig att lösa ditt lån eller kredit. Om lånet/krediten är lägre än vad bilhandlaren ska köpa din bil för, betalar de ut mellanskillnaden till dig. Om lånet/krediten är högre, betalar du mellanskillnaden till bilhandlaren eller till banken beroende på vad ni kommer överens om.


Kan jag sälja min bil om den har skador?

Såklart! Det viktigaste är att du informerar om eventuella skador i din annons och laddar upp tydliga bilder.


Hur gammal får min bil vara?

Du kan sälja din bil med Wheelaway om den har gått under 20 000 mil. Bilhandlarna som använder Wheelaway är mest intresserade av bilar som är max 10 år gamla och har gått under 15 000 mil.

Hur vet jag vad min bil är värd? 

När du skapar en annons får du en gratis värdering på din bil. Värderingen är framtagen med utgångspunkt i Car.infos prissättningsverktyg som används av många i branschen. Verktyget bygger på utannonserade priser för bilar av samma modell och de genomsnittliga marginaler bilhandlare vanligen tar ut vid inköp från privatpersoner. Notera att värderingen inte tar hänsyn till bilens skick, så det kan hända att värdet på din bil är över eller under värderingen du får av oss.

Är det lönsamt att annonsera min bil på andra plattformar samtidigt?

Vi rekommenderar att du inte annonserar ut din bil på andra plattformar samtidigt som du annonserar via Wheelaway. Ju fler bilhandlare som budar på din bil på en plattform, desto större chans att priset stiger. Vår tjänst används av hundratals seriösa bilhandlare i Sverige.


Hur får jag bilhandlarna intresserade av min bil?

Genom att ta bra bilder och inkludera relevant information i din bilannons. 

Kvalitetsbilder samt detaljerad information i din annons hjälper bilhandlarna att lägga det bästa möjliga bud på din bil. 

Ta kontakt med oss om du behöver hjälp på team@wheelaway.se eller 0728 552 329 (vardagar 09–17).

Under auktionen

Kan jag se buden medan auktionen är igång?

Du kan se det unika antalet budgivare och antalet bud under auktionen. Du får tillgång till alla bud när auktionen är avslutad.

Hur går budgivningen till?

Bilhandlare kan börja lägga bud på din bil så fort din annons är publicerad. Ta det lugnt, budaktiviteten ökar vanligtvis mot slutet av auktionen.

Hur länge pågår auktionen? 

Om du publicerar din annons mellan måndag-torsdag kl 9-16 pågår auktionen i 24 timmar.

Om du publicerar din annons på en torsdag kväll och framåt pågår auktionen hela nästa vardag och stänger förmiddagen därpå mellan kl 9-12.Varför kan jag få det bästa priset på min bil via Wheelaway?

Med Wheelaway når din annons hundratals seriösa bilhandlare som tävlar om att få köpa din bil. Det här ger dig som säljare möjligheten att få upp försäljningspriset. Det är smidigare än att själv förhandla med individuella bilhandlare. Med Wheelaway tävlar bilhandlare mot varandra, vilket ökar chansen att du får det bästa möjliga priset för din bil.

När du säljer din bil via Wheelaway slipper du samtal och e-post från oseriösa köpare och långa försäljningstider. Hos oss säljer du bilen smidigt och enkelt.

Efter auktionen

Vad händer om jag inte är nöjd med det högsta budet?

När auktionen är avslutad kan du förhandla med högstbjudande eller avvisa alla bud. Vi rekommenderar att du ger ett motbud innan du avvisar det högsta budet. Det högsta budet är fortfarande giltigt om du väljer att förhandla. Förhandlingen är riskfri. Du har alltid 24 timmar på dig att ta ett beslut.

Kan jag förhandla med näst högstbjudande?

Det är endast möjligt ge motbud till högstbjudande. Om du avvisar det högsta budet kan du inte ge motbud till näst högstbjudande.

Accepterat bud

När blir jag kontaktad av bilhandlaren?

När du tackar ja till ett erbjudande tar bilhandlaren kontakt med dig via telefon inom en arbetsdag. Tänk på att bilhandlare sällan jobbar helger och kontaktar dig senast kommande arbetsdag. Om du inte blir kontaktad, skicka oss ett mail på team@wheelaway.se

Hur lämnar jag över min bil?

Efter att du har accepterat ett bud kommer bilhandlaren att ta kontakt med dig. Ni går igenom praktiska frågor kring överlämnandet av bilen, t.ex. tidsplan, leverans eller upphämtning, betalning och löser eventuella resterande skulder. Affären är först bindande efter undertecknandet av köpeavtalet som bilhandlaren tillhandahåller efter överenskommelse.

Jag har lån kvar / kredit på min bil. Hur gör jag?

Bilhandlaren hjälper dig att lösa ditt lån eller kredit. Om lånet/krediten är lägre än vad bilhandlaren ska köpa din bil för, betalar de ut mellanskillnaden till dig. Om lånet/krediten är högre, betalar du mellanskillnaden till bilhandlaren eller till banken beroende på vad ni kommer överens om.


Kan bilhandlaren dra tillbaka sitt bud? 

Eftersom Auktionen och Bud som lämnas via Tjänsten endast är uttryck för avsikt att sälja respektive köpa är dessa inte bindande, varken för Användarna eller Wheelaway. En säljare har dock ingen skyldighet att sälja bilen och bilhandlare har ingen skyldighet att köpa den.

Varför behöver jag skicka in personuppgifter efter att en transaktion har gått igenom?

DAC7 är ett EU-skattedirektiv som gäller onlineplattformar som Wheelaway. Direktivet kräver att onlineplattformar som är verksamma inom EU rapporterar information om sina kunders försäljningar till skattemyndigheten.
Du hittar mer information om DAC7-rapportering på Skatteverkets hemsida.

Hittar du inte vad du letar efter? Kontakta oss på:

 team@wheelaway.se eller +46 728 552 329 (vardagar 09.00 - 17.00)

Dags att sälja din bil?

Börja här