Så säljer du din bil till en bilhandlare

Sälja bil
Så säljer du din bil till en bilhandlare

Att sälja sin bi privat kan vara en tidskrävande och otrygg process, men att sälja den till en bilhandlare kan vara ett snabbt och smidigt alternativ. Här är några tips om hur du enkelt och tryggt säljer din bil till en bilhandlare.

Förbered försäljningen

Rengöring och underhåll av bilen

Innan du sätter ut din bil till försäljning är det viktigt att göra den så attraktiv som möjligt för bilhandlare. Rengör bilen och ta även hand om eventuella mindre reparationer och underhållsåtgärder för att bilen ska vara i bästa möjliga skick.

Kontrollera att alla lampor fungerar. Se över däckens lufttryck och mönsterdjup för att säkerställa att de är i godkänt skick. Om det finns några mindre lackskador kan du överväga att fixa dem för att ge bilen ett mer välvårdat intryck.

Samla alla nödvändiga dokument

Innan du kontaktar en bilhandlare, se till att du har alla nödvändiga dokument för försäljningen av bilen. Detta kan inkludera registreringsbevis, servicehistorik och eventuella garantier eller förlängda garantier som fortfarande är giltiga. Säljer du på uppdrag av någon annan eller till exempel ett dödsbo måste fullmakt kunna uppvisas.

Registreringsbeviset är ett viktigt dokument som visar ägandet av bilen. Se till att ha en kopia av dokumentet tillgängligt för potentiella köpare att granska. Servicehistoriken är också viktig eftersom den visar hur ofta bilen har blivit servad och kan öka köparens förtroende för bilens skick. 

Värdera din bil

Använd onlineverktyg för bilvärdering

För att få en uppfattning om vad din bil kan vara värd på marknaden kan du använda dig av olika onlineverktyg. Dessa verktyg tar hänsyn till märke, modell, ålder och skick på bilen för att ge dig en värdering.

Vad kan påverka bilens värde

Ålder, miltal, skick, efterfrågan och marknadstrender kan alla påverka priset du kan få för din bil. Var realistisk i din värdering och justera den om det behövs utifrån marknadens faktiska efterfrågan för din specifika bilmodell.

Hitta rätt bilhandlare

Jämför olika bilhandlare

Kolla upp vilka bilhandlare som finns nära dig. Läs recensioner och omdömen från tidigare kunder för att få en uppfattning om deras kundservice och pålitlighet.

Kontakta bilhandlare 

Be om offerter och se till att de är tydliga och har med alla relevanta detaljer. Jämför erbjudandena och välj den bilhandlare som kommer med erbjudandet som passar dig bäst.

Kom ihåg att du kan förhandla med bilhandlarna som du kontaktar. 

Förhandla om priset

Förhandlingstips

Det är viktigt att ha en tydlig förståelse av bilens värde baserat på marknadspriser och skick. På så sätt kan du vara realistisk med dina förväntningar.

Slutför försäljningen

Granska och underteckna försäljningsavtalet

När du har nått en överenskommelse om priset är det dags att granska och underteckna försäljningsavtalet. Se till att avtalet beskriver alla detaljer som ni har kommit överens om och var noga med att läsa igenom noggrant innan du skriver på. Ofta skriver man in att bilen säljs i befintligt skick, men kom ihåg att du fortsatt har ansvar efter försäljningen och därför måste informera om eventuella brister hos bilen 

Leverera bilen

Gör upp med bilhandlaren om du levererar bilen till bilhandlaren eller om de kommer och hämtar upp bilen hemma hos dig.

Genom att följa dessa steg och vara förberedd kan du sälja din bil till en bilhandlare på ett smidigt och bekvämt sätt. Ta tid att göra din research och var realistisk när det gäller priset för att underlätta en smidig försäljning.

Om du vill sälja din bil till en bilhandlare men har ont om tid så kan du välja att sälja med WheelAway. WheelAway är en digital tjänst där du enkelt kan lägga upp en annons och nå hundratals seriösa bilhandlare som tävlar om din bil genom att lägga bud i en auktion. När auktionen är avslutad är det bara för dig att välja vilket av de högsta buden som passar dig bäst.

Dags att sälja din bil?

Börja här